فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - پیاپی 4 (پاییز 1389)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
پیاپی 4 (پاییز 1389)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • محمدتقی ایمان، احمد کلاته ساداتی صفحه 7
    همه حوزه های علمی در علوم انسانی، مبتنی بر معرفت شناسی، هستی شناسی و ارزش شناسی مشخصی است که در این مبانی بنیادی، تفاوت های جدی میان فلسفه غرب با جهان بینی اسلامی وجود دارد. معرفت شناسی در فلسفه غرب، مبتنی بر دوگانه انگاری و فردمحوری است که نتیجه این دو خصیصه سکولاریسم است. با اصالت دادن به واقعیات حسی، ساحت علم در اندیشه غرب بر ستون هایی بنا می گردد که همواره در حال تغییر است. این تغییر در مفهوم «پارادایم» کوهن و گزاره «ابطال پذیری» پوپر به اوج خود می رسد. بر خلاف اصالت واقعیت در اندیشه غرب، اندیشه اسلامی دارای معرفت شناسی توحیدی است که اصالت با منابع فراروایی وحی و سنت الله است. در این جهان بینی، یافته های حاصل از مشاهده و غور در کائنات و طبیعت، باید با سطوح عالی لوح محفوظ و سنت الله در میان گذاشته شوند و از آن اعتبار یابی کنند. اگر منابع الهی آن را تایید کردند، علم دینی بوجود آمده است. در غیر این صورت، علم است، اما دینی نیست. این مقاله تلاش دارد تا با نگاهی به آرای اندشمندان، مختصات فوق را بررسی کند. همچنین ویژگی های علم در اندیشه غربی را با خصیصه علم در جهان بین اسلامی مقایسه کند.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی توحیدی، جهان بینی، علم، پارادایم، ابطال پذیری
  • حسین سوزنچی صفحه 31
    از آنجا که برخی از مبانی حاکم بر علوم جدید با مبانی معرفتی اسلامی تعارض دارد، ورود علوم جدید، به ویژه علوم انسانی به کشور ما، از ابتدا چالش هایی را به همراه آورد.. عده ای راهکار را در تولید «علم دینی» معرفی کردند. از این رو، مهم ترین سوال این است که «علم دینی» به چه معنا و تحت چه شرایطی ممکن است؟
    مبانی معرفتی امکان علم دینی، به دو دسته مبانی علم شناختی و مبانی دین شناختی تقسیم می شود. در محور اول، سه چالش وجود دارد: یکی، اینکه هویت علم و معرفت در گروی بهره مندی از روش تجربی قرار گرفته است. دوم، اینکه ارزش ها کاملا خارج از حوزه علم و معرفت دانسته شده و سوم، اینکه هرگونه ورود معرفتی پیش فرض ها به عرصه علم نفی شده است. در محور دوم، مهم ترین چالش، تبیین معرفت زا بودن گزاره های موجود در متون دینی است. با پذیرش این امر، قلمروی دین با علم تداخل جدی دارد. از این رو، علم دینی نه تنها ممکن است، بلکه اساسا علم نمی تواند به گزاره های دینی بی اعتنا باشد. از این رو، مفهوم «علم دینی»، نه از حیث «علم» بودن و نه از حیث «دینی» بودن به هیچ تناقض و نابسامانی ای مبتلا نمی باشد.
    کلیدواژگان: علم، دین، علم دینی، اسلامی شدن دانشگاه، علوم انسانی و سکولاریسم
  • رضا محمدزاده صفحه 61
    بی شک دیلتای نقش مهمی در نظریات مربوط به علوم انسانی دارد. این نقش را باید در نوع ملاحظه استقلالی در مورد علوم انسانی جست وجو کرد. وی، علی رغم تاثر از نظریات شخصیت های گوناگونی که بسیاری از آنها علوم انسانی را مستقل از علوم طبیعی نمی دانستند، به استقلال علوم انسانی و تمایز سه گانه آن از جهت موضوع، غایت و روش معتقد است. از این رو، سعی نموده به صورت عملی ویژگی علوم انسانی در هر سه جهت نامبرده را تبیین نماید.
    کمبود منابع در زبان فارسی در مورد دیدگاه های دیلتای در این زمینه، موجب شد تا این مقاله به تبیین دیدگاه های وی بپردازد. هدف اصلی نگارنده، کشف بنیادهای فکری دیلتای، به خصوص در منبع مهم «مقدمه بر علوم انسانی»، که اخیرا به زبان فارسی ترجمه شده و مقایسه آن با فیلسوف بزرگ مسلمان ملاصدرای شیرازی است. این مقایسه نشان می دهد که اگرچه علوم انسانی به معنای امروزین آن مرکز توجه اندیشمندانی چون ملاصدرا نیست، ولی دیدگاه های دیلتای به نوعی نقد مابعدالطبیعه ارسطویی و قرون وسطایی استوار است. البته این نقد بر مابعدالطبیعه صدرایی وارد نیست. توجه به مبانی فکری صدرایی بر اساس این نقد، می تواند مدخلی برای صدراییان در خصوص تبیینی متفاوت از علوم انسانی به حساب آید.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، دیلتای، ملاصدرا، مبانی علوم انسانی، مابعدالطبیعه
  • محمد قدیر دانش صفحه 95
    پژوهش حاضر با نگاهی توصیفی و تحلیلی، ویژگی های علم مدرن را از جنبه های گوناگون از جمله هدف، روش، کاربرد و آثار آن بررسی می کند. این کار از یک، هویت علم مدرن را معرفی و شناخت ما را نسبت به آن دقیق تر می کند و از سوی دیگر، تفاوت ماهوی و تقابل آن را با علوم اسلامی آشکار می سازد. در ضمن، از برخی کاستی های جدی این علم نیز پرده برمی دارد. عقل گرایی افراطی، سلطه شناخت حسی و تجربی، ماده گرایی و دنیا گرایی، بی توجهی به غایت هستی، مهمل خواندن گزاره های دینی و فلسفی، جدایی دانش از ارزش، جدایی دانش از دین، جدایی دانش از سیاست و ابزار شدن آن برای سیاست مداران، حذف یقین علمی و اکتفا به یقین روان شناختی، هدف قرار دادن کسب قدرت به جای کشف حقیقت، جزیی نگری و تجزیه علوم از اموری هستند که به عنوان ویژگی های علم مدرن در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: علم مدرن، علم سنتی، علم دینی، عقل گرایی، حس گرایی، ماده گرایی، جدای دانش از ارزش
  • جواد سلیمانی امیری صفحه 125
    اصیل یا اعتباری بودن «تاریخ» متوقف بر اصالت یا اعتباریت جامعه است؛ زیرا جوامع سلول ها و عناصر سازنده تاریخ هستند. هر یک از جامعه گرایان و فردگرایان ادله عقلی ای برای اثبات مدعای خود ارائه کرده اند. در این مقاله ادله قرآنی در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.
    برخی جامعه گرایان معتقدند از ظاهر برخی از آیات قرآن به دست می آید که افزون بر افراد، امت ها عمل و سلوک خاص، نامه اعمال، ثواب و عقاب، حیات و ممات دارند. این امر حاکی از این حقیقت است که جوامع در کنار افراد، وجود مستقلی دارند. در مقابل، برخی معتقدند از آنجا که برهان عقلی بر اصالت فلسفی جامعه وجود ندارد و یا برهان قاطع عقلی بر وجود حقیقی جامعه ارائه نشده است، تمسک به ظاهر آیات روا نیست، در این مقاله، دلایل طرفین تقریر و جمع بندی شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ، اصیل یا اعتباری بودن جامعه، جامعه گرایان، فردگرایان، سنت های الاهی
  • علی مصباح، سلمانعلی رحیمی صفحه 151
    فراسکولاریسم و یا پذیرش حضور دین در یک جامعه سکولار، ایده ای است که امروزه برخی متفکران لیبرال از آن سخن می گویند. یورگن هابرماس، از جمله کسانی است که به طرح این ایده پرداخته و چگونگی حضور دین در جهان مدرن و نقش و جایگاه آن را مورد بحث قرارداده است. هرچند تلاش وی عمدتااین است که عصر دین را خاتمه یافته اعلام نموده و عقل را جایگزین آن نماید، اما در آثار و اظهارات اخیر خود راجع به دین، تا حدودی دیدگاه گذشته خویش را تعدیل نموده و برخی کارکردهای بی بدیل دین را مورد تاکید قرار داده است. وی به نقش دین در معنا بخشی به زندگی اشاره نموده و پذیرفته است که زبان دینی، در عرصه اخلاقیات از یک توانایی و ظرفیت فوق العاده برخوردار است که نمی توان از آن چشم پوشی نمود. با این وجود، اظهارات جدید هابرماس را در این مورد نمی توان به مفهوم پیدایش یک تحول واقعی در نگرش وی راجع به دین دانست. وی همچنان دین را از نگاه یک فرد سکولار نگریسته و نه تنها جایگاهی بسیار محدود و حاشیه ای به آن اختصاص می دهد، بلکه سعی می کند همان کارکردهای معنایی و اخلاقی دین را نیز کاملا به افق سکولار ببرد. این مقاله، دیدگاه های وی را در این زمینه طرح نموده و به ارزیابی نقاط قوت و ضعف آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: دین، عقلانیت، مدرنیته، علم، سکولاریسم، فراسکولاریسم، هابرماس
  • غلامرضا پرهیزکار صفحه 179
    بودریار که در آثار اولیه خود در مرحله گذار از مارکسیسم قرار دارد، توصیف روشن و کارآمدی از جامعه مصرفی به عنوان ویژگی مهم سرمایه داری جدید ارائه می دهد. او پس از مجهز شدن به مفاهیم و نظریات مربوط به تکنولوژی و جامعه مصرفی و با آغاز عصر اطلاعات، به سراغ آن می آید تا آن را در ارتباط با مفاهیم پیشین تحلیل کند و نتیجه ترکیب عملی تکنولوژی، جامعه مصرفی و عصر اطلاعات، او را به مشاهده جامعه جدیدی می کشاند که عده ای آن را پست مدرن نامیده اند. بودریار الگوی کامل این جامعه را آمریکا می داند و تلاش می کند به کمک مفهوم مهم خود، یعنی حاد واقعیت و نیز توجهش به تکنولوژی های جدید، رسانه ها و توده به توصیف وضع جدید پیش آمده یا در حال وقوع بپردازد. این مقاله، ضمن نگاهی توصیفی به سیر تحول اندیشه بودریار، به مفهوم کلیدی اندیشه او یعنی حاد- واقعیت پرداخته، سپس به تصویری که وی از رسانه و فرو پاشی معنی و زایل شدن امر اجتماعی و نهایتا شکل گیری توده بر اساس مفهوم حاد- واقعیت ارائه می دهد، توجه شده است. سرانجام، بارویکردی انتقادی برخی دیدگاه های وی مورد بازخوانی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جامعه مصرفی، حاد واقعی، رسانه، معنی، توده
  • صفحه 201
|
  • Mohammad Taghi Iman, Ahmad Kalate Sadati Page 7
    All domains of science in humanities are based on certain epistemology, ontology, and axiology, on which there are egregious differences between western philosophy and Islamic worldview. In western philosophy, epistemology is based on dualism and individualism which lead to secularism. The realm of science in western thought, through authenticating sensational realities (sensationalism), is based on principles which are constantly changing. This change reaches its climax in Kuhn’s “paradigm” and “Boer’s proposition of “refutability”. Unlike to sensationalism and realism in western thought, Islamic thought is based on theistic epistemology in which revealed meta-traditional sources and Allah’s precedent is authentic. In Islamic worldview, the findings of observation and contemplation of creatures and nature should be tested against high levels of Guarded Tablet and Allah’s precedent, and substantiated according to them. If Devine sources approve these findings, then religious science comes into existence, if not, the science is not religious. Regarding the views of thinkers, this paper tries to investigate aforementioned parameters and compare the features of science in western thought with science in Islamic worldview.
    Keywords: theistic epistemology, worldview, science, paradigm, refutability
  • Hussein Soozanchi Page 31
    Since some of the basic fundamentals governing modern sciences conflict with Islamic fundamentals of knowledge, the introduction of modern sciences, particularly humanities, into our country has been accompanied with different challenges from the onset. Some thinkers have introduced the development of “Religious Science” as a way to face these challenges. Therefore, the most important questions are: What is the meaning of “religious science”, and under what circumstances it would be possible?”Epistemological principles of possibility of religious science are divided into two groups: basic principles of epistemology, and basic principles of theology. There are three challenges in the case of basic principles of epistemology. First, the identity of science and knowledge is bound to using empirical method. Second, values are believed to be completely out of the realm of science and knowledge. Third, any epistemological approach of presuppositions into the realm of science is rejected. In the case of the basic principles of theology, the most important challenge is defining the knowledge-creating character of propositions existing in religious texts. If we accept that these propositions can create knowledge, then the realm of religion seriously overlaps with the realm of science. Therefore, religious science is not only possible, but also science essentially cannot be indifferent to religious propositions. So, the concept of “religious science” is not affected by any contradiction and confusion, both with respect to being “religious” and “sciences”.
    Keywords: science, religion, religious science, Islamization of university, humanities, secularism
  • Reza Mohammadzade Page 61
    Dilthey, no doubt, has a significant role in theories on human sciences. This role should be investigated in an attitude which considers human sciences independent from natural sciences. In spite of the fact that he was under the influence of different thinkers’ views, most of whom did not consider human sciences independent from natural sciences, he held that human sciences is independent, and distinct regarding its subject matter, aim, and method. Hence, he has tried to explain practically the features of human sciences in view of its subject, aim, and method. The lack of Persian resources about Dithey’s views on the subject led to the explication of his views in this paper. The main aim is to find Dithey’s intellectual foundations, particularly in his great work-“Introduction to the Human Science" which has recently been translated into Persian, and to compare these foundations with those of great Muslim philosopher, Mullā Şadrā shirazi. The comparison shows that although such thinkers as Mullā Şadrā did not focus on human sciences in its modern sense, Dithey’s views were based on a kind of criticism of Aristotelian and medieval metaphysics. This criticism, of course, does not apply to Sadraian metaphysics. According to this criticism, focusing on intellectual foundations of Sadraian thinking can be considered as a first step for followers of Mullā Şadrā to provide a different interpretation of human sciences.
    Keywords: human sciences, Dilthey, Mullā Şadrā fundamentals of human sciences, metaphysics
  • Mohammad Ghadeer Danesh Page 95
    The present inquiry aims at investigating the features of modern science from different aspects, including its aim, method, application, and impacts. The method of research is descriptive and analytical. This investigation, on the one hand, defines the identity of modern science and makes our understanding about it more exact. On the other hand, it exposes its essential difference and contrast with Islamic sciences. Meanwhile, it reveals some of its serious shortcomings. Radical rationalism, dominance of sense-knowledge and empirical knowledge, materialism and secularism, neglecting the end of existence, considering religious and philosophical propositions as nonsense, separation of knowledge and value, of knowledge and religion, and of knowledge and politics which serves as an instrument in the hands of politicians, omitting scientific certainty and relying solely on psychological certainty, seeking power instead of finding the truth, particularism and differentiating the sciences, are features of modern science which are investigated in this study.
    Keywords: modern science, traditional science, religious science, rationalism, sensationalism, materialism, separation of knowledge, value
  • Javad Soleimani Amiri Page 125
    Authenticity or credibility of history relies on authenticity or credibility of society, because societies are constituent cells and elements of society. Socialists and individualists have offered some intellectual proofs to prove their claims. This paper investigates Quranic arguments in this regard.Some socialists believe that in addition to individuals, communities have certain deeds and behaviors, book of deeds, reward and punishment, life and death, according to literal meaning of some Quranic verses. This indicates the fact that, in addition to individuals, communities have independent existence. In contrast, others believe that relying on literal meaning of Quranic verses is not valid, because there is no intellectual proof of philosophical authenticity of society, and no convincing intellectual proof of real existence of society has been provided. This paper recounts and summarizes the proofs of both sides.
    Keywords: history, authenticity or credibility of society, socialists, individualists, Allah's way of treatment
  • Salmanali Rahimi, Ali Misbah Page 151
    Nowadays, some liberal thinkers talk about post-secularism, or accepting the presence of religion in a secular society. Among them is Jürgen Habermas who has proposed this idea and discussed about the circumstances of the presence of religion in modern world and its role and position. Although, he tries mostly to declare the end of the age of religion, and to replace the religion with reason, he has modified his previous views and emphasized on some of the unique functions of religion in his recent works and remarks. He has referred to the role of religion in giving meaning to the life, and accepted that religious language has an extraordinary ability and capacity in the realm of ethics, which cannot be disregarded. However, his recent remarks cannot be regarded as the emergence of a real evolution in his attitude toward religion. He continues to see the religion from a secular thinker’s point of view, and not only allocates very limited and marginal position to religion, but also tries to explain the very same moral and spiritual functions of religion in secular terms. Present paper discusses his views on these issues and evaluates their strong and weak points.
    Keywords: religion, rationality, modernity, science, secularism, post, secularism, Habermas
  • Gholamreza Parhizkar Page 179
    Baudrillard, who is in transitional period from Marxism, gives a clear and efficient description of consumer society as an important feature of new Capitalism. Having acquired concepts and theories about technology and consumer society, and at the onset of information age, he deals with this kind of society to analyze it in relation to previous concepts. The result of practical combination of technology, consumer society, and information age leads him to observe a new society that some have called post-modern society. Baudrillard considers Unites States as the complete model of this society, and tries to describe this newly created or ongoing situation, using his important concept, that is hyperreality, and focusing on new technologies, medias, and mass. Present paper, while looking briefly at Baudrillard’s thought development, deals with the key concept of his thought, i.e. hyperreality. Then he proceeds to investigate the image that he provides about mass media, collapse of significance, and disappearing of social fact, and finally the mass formation according to the concept of hyperreality. At the end discusses some criticism of his views.
    Keywords: consumer society, hyperreality, mass media, significance, mass